Бившият президент на Тайван Ма Инджоу замина за Китай, където се

...
Бившият президент на Тайван Ма Инджоу замина за Китай, където се
Коментари Харесай

Бившият президент на Тайван ще се срещне със Си Дзинпин

Бившият президент на Тайван Ма Инджоу отпътува за Китай, където се чака да се срещне с водача Си Дзинпин идната седмица в Пекин, съобщи " Ройтерс ".

Срещата сред двамата ще се проведе във време, когато има напрежение около Тайванския пролив.

Ма, който беше президент от 2008 до 2016 година, е първият някогашен тайвански президент, който посещава Китай. Откакто, през 1949 година, държавното управление на Република Китай бяга в Тайван, след гражданската война с комунистите на Мао Цзедун, нито един настоящ тайвански водач не е посещавал Китай.

Китай счита Тайван за своя територия и ускори военния и политически напън.

Предишната среща сред Ма и Дзинпин беше през 2015 година, малко преди настоящият президент Цай Инуън да завоюва изборите.

Все още обаче нито Ма Инджоу, нито държавното управление на Китай са удостоверили за срещата, но, съгласно източници, срещата ще се състои идващият понеделник. Заминаването на някогашния тайвански президент за Китай е провокирало необятен отзив в тайванските медии.

Пред медии, на летището преди да замине за китайския град Шенжен, в провинцията Гуангдонг, Ма разяснява, че това пътуване е за мир и другарство. Той добави че се надява да съобщи известие на Китай, че в Тайван живеят миролюбиви хора, които се надяват да избегнат война.

Китайската работа, която се занимава с въпросите, свързани с Тайван, не е коментирала доста, а просто е поискала на " господин Ма Инджоу " безпроблемно пътешестване.

Бившият тайвански президент към момента е почитан члена на основната опозиционната партия " Гоминдан ", която през януари загуби за трети път президентските избори. Патрията е за близки връзки с Китай, само че отхвърля да е про-Пекин.

Настоящият президент Цай Инуън и партията й, Демократична прогресивна партия, многократно са предложили договаряния с Китай, само че се били отхвърляни, тъй като Пекин ги счита за " рискови сепаратисти ".

От своя страна, държавното управление на Инуън изрично възразява против претенциите на Китай към Тайван. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР